Miód wielokwiatowy, zwany miodem „tysiąca kwiatów”, to najbardziej popularna odmiana miodu. Nie oznacza to jednak, iż w czymkolwiek odstępuje innym odmianom miodu pod względem jego wartości leczniczych, czy walorów smakowych.
Miód wielokwiatowy może być wykorzystywany w leczeniu objawów chorób alergicznych dróg oddechowych, takich jak katar sienny czy astma oskrzelowa atopowa. Wydawać się to może paradoksalne, ale wykorzystanie miodu w łagodzeniu objawów alergii ma swoje uzasadnienie ze względu na obecność ziaren pyłku kwiatowego oraz cząsteczek kurzu, pochodzących z obszaru pozyskania miodu. W związku z tym organizm pacjenta leczonego miodem wytwarza odpowiednie przeciwciała.*
Miód wielokwiatowy stosowany może być także wspomagająco w przeziębieniu i grypie.
Oczywiście miód wielokwiatowy doskonale sprawdzi się w kuchni jako dodatek do ciast, mięs i deserów.
Polecamy go także zmęczonym, gdyż pomaga się zregenerować i zasila organizm w energię (dzięki zawartości cukrów prostych glukozy i fruktozy).
* Źródło informacji: „Miody odmianowe i ich znaczenie lecznicze” mgr Elżbieta Hołderna-Kędzia, prof. dr hab. Bogdan Kędzia