KUCHNIA

Zdrowe, proste i szybkie ciasto czekoladowe – bez mleka.

Zdrowe, proste i szybkie ciasto czekoladowe kryje w sobie znacznie więcej niż myślisz. Przepis ten powstał jako moja modyfikacja kilku podobnych przepisów znalezionych w Internecie. Przygotowuję je na bazie puree z buraka bądź dyni (u mnie piżmowa) i w obu wariantach wychodzi przepyszne.

Potrzebne będą:

  • kuchenna waga
  • dwie miski (na składniki mokre i suche)
  • mikser, blender lub rózga

SKŁADNIKI:

  1. MOKRE:
  • 300 g puree z buraka lub dyni (piżmowa lub hokkaido)
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl. oleju

Wszystkie mokre składniki przez chwilę miksuję, ale tylko do połączenia składników.

2. SUCHE:

  • 250 g mąki orkiszowej (u mnie 150 g mąki orkiszowej jasnej typ 550 i 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej)
  • 2 łyżki kakao (lub 3 łyżki karobu)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g cukru trzcinowego (można dać więcej, nasze ciasto jest delikatnie słodkie, dla osób lubiących słodkie wypieki polecam dodać 90 g cukru)

PRZYGOTOWANIE

  1. Ważę i mieszam w misce suche składniki.
  2. W drugiej misce miksuję krótko mokre składniki.
  3. Delikatnie wsypuję suche składniki do mokrych i miksuję około 2-3 minuty, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję.
  4. Ciasto piekę w temp. 180 stopni przez 55 minut.

Z podanych proporcji wychodzi keksówka 26×12 cm.

Najlepsze w tym cieście jest to, że smak użytych warzyw nie jest w ogóle wyczuwalny, a ciasto jest puszyste i pożywne. Doskonale sprawdza się jako drugie śniadanie bądź podwieczorek, ale do kawy też jest świetne!

Smacznego! 🙂

Proste i szybkie ciasto czekoladowe z dynią lub burakiem.