Zdrowe, proste i szybkie ciasto czekoladowe kryje w sobie znacznie więcej niż myślisz. Przepis ten powstał jako moja modyfikacja kilku podobnych przepisów znalezionych w Internecie. Przygotowuję je na bazie puree z buraka bądź dyni (u mnie piżmowa) i w obu wariantach wychodzi przepyszne.
Potrzebne będą:
- kuchenna waga
- dwie miski (na składniki mokre i suche)
- mikser, blender lub rózga
SKŁADNIKI:
- MOKRE:
- 300 g puree z buraka lub dyni (piżmowa lub hokkaido)
- 3 jajka
- 3/4 szkl. oleju
Wszystkie mokre składniki przez chwilę miksuję, ale tylko do połączenia składników.
2. SUCHE:
- 250 g mąki orkiszowej (u mnie 150 g mąki orkiszowej jasnej typ 550 i 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej)
- 2 łyżki kakao (lub 3 łyżki karobu)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g cukru trzcinowego (można dać więcej, nasze ciasto jest delikatnie słodkie, dla osób lubiących słodkie wypieki polecam dodać 90 g cukru)
PRZYGOTOWANIE
- Ważę i mieszam w misce suche składniki.
- W drugiej misce miksuję krótko mokre składniki.
- Delikatnie wsypuję suche składniki do mokrych i miksuję około 2-3 minuty, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję.
- Ciasto piekę w temp. 180 stopni przez 55 minut.
Z podanych proporcji wychodzi keksówka 26×12 cm.
Najlepsze w tym cieście jest to, że smak użytych warzyw nie jest w ogóle wyczuwalny, a ciasto jest puszyste i pożywne. Doskonale sprawdza się jako drugie śniadanie bądź podwieczorek, ale do kawy też jest świetne!
Smacznego! 🙂

Musisz się zalogować aby dodać komentarz.